CLLD Leader Θεσσαλονίκης – 50% – 65% Επιχορήγηση για ίδρυση και εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων

Προκηρύχθηκε το πολυναμενόμενο πρόγραμμα CLLD Leader Θεσσαλονίκης μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να λάβει δωρεάν επιχορήγηση 50% – 65% για την ίδρυση, εκσυγχρονισμό ή επέκταση επιχείρησης. Το πρόγραμμα αφορά επενδυτικά σχέδια που θα λάβουν χώρα σε περιοχές του πρώην νομού Θεσσαλονίκης (εξαιρείται η πόλη της Θεσσαλονίκης και οικισμοί άνω των 15.000 κατοίκων).

Το ποσοστό επιχορήγησης εξαρτάται από τη δραστηριότητα της επιχείρησης (που υπάρχει ή θέλουμε να δημιουργήσουμε) και από τους εταίρους – μετόχους της (που συμμετέχουν ή θα συμμετάσχουν στην περίπτωση υπό σύσταση επιχείρησης). Το μεγάλο πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν τα οικονομικά στοιχεία των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων (π.χ. τζίρος, κέρδη κ.τ.λ. όταν πρόκειται για υφιστάμενη επιχείρηση) και επίσης δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την υφιστάμενη απασχόληση προσωπικού (όπως ισχύει σε άλλα προγράμματα που τρέχουν αυτή την περίοδο) για να μπορέσει κάποιος να υποβάλλει φάκελο υποψηφιότητας.

 

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής: Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στήριξης, πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 27/03/2019 έως τις 25/6/2019 και ώρα 15:00.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, οι δυνητικοί δικαιούχοι (επιχειρήσεις) οφείλουν εντός προθεσμίας 5 εργασίμων ημερών και έως ώρα 14.00 να υποβάλλουν (ή να αποστείλουν με ταχυδρομείο ή ταχυμεταφορά) αποδεικτικό κατάθεσης της αίτησης στήριξης, μαζί με φυσικό φάκελο ο οποίος θα περιέχει όλα τα δικαιολογητικά που συμπεριλήφθηκαν στον ηλεκτρονικό φάκελο.

 

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Στο CLLD Leader Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω περιοχές :

 

 

ΠΕΡΙΟΧΗ Α

Δήμος Λαγκαδά

Τοπικές / Δημοτικές κοινότητες: Ασσηρος, Κριθιά, Βερτίσκος, Εξάλοφος, Λοφίσκος, Οσσα, Αδάμ, Ζαγκλιβέρι, Νέα Καλίνδοια, Πετροκέρασα, Σαρακήνα, Αγιος Βασίλειος, Αρδαμέρι, Βασιλούδι, Γερακαρού, Λαγκαδίκια, Ανάληψη, Ηράκλειο, Καβαλλάρι, Κολχικό, Λαγκαδάς, Λαγυνά, Περιβολάκι, Χρυσαυγή, Καρτερές, Λαχανά, Λευκοχώρι, Νικόπολη, Ξυλόπολη, Ασκός, Κρυονέρι, Σοχός.

 

Δήμος Βόλβης

Τοπικές / Δημοτικές κοινότητες: Ασπροβάλτα, Βρασνά, Μελισσουργός, Νέα Απολλωνία, Νικομηδινό, Περιστερώνας, Στίβος, Αρέθουσα, Mαυρούδα, Σκεπαστά, Στεφαννινά, Φιλαδέλφιο, Ευαγγελισμός, Νυμφόπετρα, Προφήτης, Σχολάρι, Απολλωνία, Mόδι, Νέα Αδμυτος, Ανω Σταυρός, Βόλβη, Σταυρός.

 

Δήμος Δέλτα (Τμήματα)

Τοπικές / Δημοτικές κοινότητες: Διαβατά, Καλοχώρι, Νέα Μαγνησία.

 

Δήμος Θερμαϊκού

Τοπικές / Δημοτικές κοινότητες: Επανομή, Μεσημέρι, Αγγελοχώρι, Νέα Κερασιά, Νέα Μηχανιώνα.

 

Δήμος Θέρμης

Τοπικές / Δημοτικές κοινότητες: Αγ. Παρασκευή, Άγιος Αντώνιος, Βασιλικά, Λιβάδι, Περιστερά, Σουρωτή, Ταγαράδες, Κάτω Σχολάρι.

 

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

Τοπικές / Δημοτικές κοινότητες: Ασβεστοχώρι, Εξοχή, Φίλυρο, Χορτιάτης.

 

Δήμος Ωραιόκαστρου

Τοπικές / Δημοτικές κοινότητες: Μεσσαίο, Νέα Φιλαδέλφεια, Νεοχωρούδα, Πεντάλοφος, Δρυμός, Λητή, Μελισσοχώρι, Ωραιόκαστρο.

ΠΕΡΙΟΧΗ Β

Δήμος Χαλκηδόνας

Τοπικές / Δημοτικές κοινότητες: Άγιος Αθανάσιος, Αγχίαλος, Βαθύλακκος, Γέφυρα, Νέα Μεσημβρία, Ξηροχώρι, Κουφάλια, Πρόχωμα, Άδενδρο, Βαλτοχώρι ,Ελεούσα , Μικρό Μοναστήρι, Παρθένι, Χαλκηδόνα

 

Δήμου Δέλτα (Τμήματα)

Τοπικές / Δημοτικές κοινότητες : Βραχιά, Κύμινα, Νέα Μάλγαρα, Ανατολικό, Χαλάστρα.

 

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΗ;

Μπορούν να υποβάλλουν πρόταση:

– υφιστάμενες, είτε υπό ίδρυση επιχειρήσεις. Ειδικά για τις υπό ίδρυση ατομικές επιχειρήσεις, αρκεί η αίτηση στήριξης ενώ για τα Νομικά Πρόσωπα απαιτείται η κατάθεση καταστατικού ή σχεδίου καταστατικού.

– Εργαζόμενοι σε ΝΠΙΔ εφόσον δεν κωλύονται από διατάξεις του καταστατικού του ΝΠΙΔ, ή εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ και στο Δημόσιο τομέα, που διαθέτουν σχετική άδεια από Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή άλλο αρμόδιο όργανο, για επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ;

Ο κατάλογος των δραστηριοτήτων που επιχορηγούνται είναι ευρύς γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται ειδικό ερώτημα στο γραφείο μας.

Ενδεικτικά επιχορηγείται η ίδρυση ή εκσυγχρονισμός των παρακάτω ειδών επιχειρήσεων:

 1. Μικρής δυναμικότητας υποδομές διανυκτέρευσης (Τουριστικές κατοικίες ή Ξενοδοχεία και Ενοικιαζόμενα δωμάτια ) υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις :

ΕΙΔΟΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ

Δωμάτια / Κατοικίες (τουλάχιστον)

Κλίνες (τουλάχιστον)

Τουριστικές Κατοικίες

2 Κατοικίες

10

Ενοικ. Δωμάτια 3 & 4 Κλειδιών

5 Δωμάτια

10

Ξενοδοχεία 3,4 & 5 αστέρων

Από 10 έως 30 Δωμάτια

Από 20 έως 60 κλίνες

 

 1. Επιχειρήσεις παροχής Υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού (γραφεία τουρισμού, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης κ.τ.λ.)
 2. Χώροι εστίασης και αναψυχής (καφετέριες, εστιατόρια, παραδοσιακά καφενεία κ.τ.λ.)
 3. Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών
 4. Βιοτεχνικές Μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων
 5. Βιοτεχνικές Μονάδες τροφίμων (π.χ. αρτοποιία, παραγωγής ζυμαρικών κ.τ.λ.)
 6. Γραφεία οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού

 

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ;

 • Αγορά οικοπέδου και κτιριακών εγκαταστάσεων
 • Δαπάνες κτιριακών (βελτίωση και ανέγερση)
 • Δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
 • Δαπάνες επαγγελματικού εξοπλισμού
 • Δαπάνες αγοράς μεταφορικού μέσου για κάποιες δραστηριότητες
 • Δαπάνες για μελέτες (οικοδομικές άδειες, περιβαλλοντικές μελέτες κτλ)
 • Δαπάνες διαφήμισης
 • Δαπάνες μελέτης και εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας
 • Δαπάνες εξοικονόμησης η/και παραγωγής ενέργειας

 

ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

 • Δαπάνες, που πραγματοποιήθηκαν πριν την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας
 • Φ.Π.Α
 • Αμοιβές και εκπαίδευση προσωπικού
 • Σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας
 • Μεταχειρισμένος εξοπλισμός

 

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Ποσοστό επιχορήγησης: 50% – 65% επί του συνολικού προϋπολογισμού (δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ).

Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού κάθε επένδυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 600.000€ (καθαρή αξία χωρίς ΦΠΑ) για υποδομές η/και εξοπλισμό.

Σε περίπτωση που η επένδυση εντάσσεται στον Κανονισμό De Minimis η μέγιστη επιχορήγηση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 200.000 € (Αθροιστικά για όλες τις επιχορηγήσεις που έχουν ληφθεί σε μια τριετία και σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης).

Για σχετικές διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμβουλεύονται το γραφείο μας. ΟΙ διευκρίνισες παρέχονται δωρεάν στα πλαίσια σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας.

 

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

 • Προκαταβολή: Οι δικαιούχοι μετά την έγκριση του επενδυτικού τους σχεδίου έχουν δικαίωμα να αιτηθούν στη χορήγηση προκαταβολής. Το συνολικό ύψος της προκαταβολής ή των προκαταβολών μπορεί να ανέλθει μέχρι 50% της δημόσιας δαπάνης που συνδέεται με την πράξη.

Για την προκαταβολή απαιτείται η έκδοση τραπεζικής εγγύησης ή ισοδύναμης εγγύησης που αντιστοιχεί στο 100% του ποσού της προκαταβολής.

 • Σταδιακές εκταμιεύσεις επιχορήγησης: Η κάθε επιχείρηση έχει δικαίωμα να υποβάλλει μέχρι πέντε (5) αιτήματα πληρωμής. Στο εν λόγω πλήθος αιτημάτων πληρωμής δεν συμπεριλαμβάνεται η προκαταβολή. Με την πιστοποίηση του κάθε αιτήματος καταβάλλεται στην επιχείρηση το ποσό επιχορήγησης που αντιστοιχεί στην κάθε δόση (π.χ. υποβάλλω αίτημα ελέγχου για 100.000€ με αντίστοιχα παραστατικά δαπανών και μετά την πιστοποίηση λαμβάνω επιχορήγηση 55.000€ για τη συγκεκριμένη δόση – εφόσον το ποσοστό επιχορήγησης του επενδυτικού σχεδίου είναι 55%.

Η κάθε επιχείρηση οφείλει να υποβάλλει τουλάχιστον ένα αίτημα πληρωμής, εντός ενός έτους από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της πράξης, ύψους τουλάχιστον 10%, της Δημόσιας Δαπάνης της πράξης.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός 24 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση και την υπαγωγή τους.

 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΟΥ

 • Να υποβάλλει στον Φορέα Εφαρμογής με την 1η αίτηση πληρωμής τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις (οικοδομική άδεια, εγκεκριμένα από την αρμόδια Πολεοδομία σχέδια, κλπ).
 • Η επιχείρηση υποχρεούται να λειτουργεί και να μη μεταβάλλει τη δραστηριότητα της για 3 χρόνια.
 • Η επιχείρηση υποχρεούται να μην αλλάξει δημοτικό διαμέρισμα για 3 χρόνια.
 • Ο δικαιούχος υποχρεούται στη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας (εφόσον δηλώσει ότι πρόκειται να προσλάβει νέο προσωπικό) εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού του σχεδίου και στη διατήρησή τους για ένα (1) έτος.

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 • Για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άδεια λειτουργίας. Δεν μπορεί να υποβληθεί φάκελος αν δεν υπάρχει η σχετική άδεια.
 • Ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών καταλυμάτων πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από επέκταση κλινών.
 • Σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς μπορεί να γίνει ανέγερση μόνο τουριστικών κατοικιών και όχι ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωμάτιων.
 • Για να μπορέσει κάποιος να πληρωθεί την τελική δόση (εφόσον εγκριθεί) θα πρέπει να έχει εκδοθεί η απαραίτητη άδεια λειτουργίας (εφόσον απαιτείται από το νόμο).

 

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Για αναλυτική ενημέρωση όσον αφορά το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας ή με έναν από τους συνεργάτες μας. Τονίζουμε ότι η ενημέρωση για τους όρους του προγράμματος είναι δωρεάν και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει ή δημιουργεί κάποια υποχρέωση απέναντι στους ενδιαφερόμενους πελάτες μας.

Σημεία επικοινωνίας

 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καλαποθάκη 10, 5ος όροφος – Τηλ 2310 -284374
 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σαλαμίνος 5, 2ος όροφος – Τηλ 2313 – 022260
 • ΛΕΣΒΟΣ : Κουντουριώτη 47Γ – Μυτιλήνη – Τηλ 22510 40147,

 

 

Please follow and like us: