Μετά τις 20 Ιανουαρίου, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, θα «βγουν» οι επίσημες προσκλήσεις για τέσσερα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για τα προγράμματα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων, την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων και την ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι προδημοσιεύσεις των οποίων έχουν αναρτηθεί από τα μέσα Οκτωβρίου. Με βάση τον σχεδιασμό, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ τα δικαιολογητικά θα πρέπει τα καταθέτουν ηλεκτρονικά μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Ποια είναι τα τέσσερα προγράμματα
1. Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων: Στόχος είναι να ενισχυθούν 1.600 έως 1.800 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 130 εκατ. ευρώ.
2. Ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της συγκεκριμένης δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η ενίσχυση 2.200 πτυχιούχων και η δημιουργία 500 νέων θέσεων εργασίας.
3. Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων: Περί τις 600 με 700 υφιστάμενες επιχειρήσεις αναμένεται να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που είναι συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.
4. Δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων: Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στην ενίσχυση έως και 2.500 νέων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια και στη δημιουργία 4.500 νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ ενώ οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό έως 60.000 ευρώ.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Ισχυρά κίνητρα μέσω φοροαπαλλαγών για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών εξόφλησης των επιχειρήσεων που έχουν πάρει δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των προηγούμενων αναπτυξιακών καθεστώτων, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα που δοκιμάζεται, σύμφωνα με την “Καθημερινή”.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που αναμένεται να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση, θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη χορήγηση αυξημένων φοροαπαλλαγών που θα φτάνουν το 130% της επιδότησης, ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο για τους υποψήφιους επενδυτές. Παράλληλα θα προβλέπεται σταθερό φορολογικό καθεστώς για μια επταετία και φορολογικό συντελεστή στο σημερινό επίπεδο του 29%, με δέσμευση ότι δεν θα μεταβληθεί επί τα χείρω, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην οικονομία. Εννοείται ότι σε περίπτωση που οι συνθήκες στην οικονομία το επιτρέψουν και αποφασιστεί η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, αυτό θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό καθεστώς.

 

 

 

 

 

 

GRAFEIA BIG

Please follow and like us:


Αφήστε μια απάντηση