Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας έχει ξεκινήσει η επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, διασφαλίζοντας λειτουργικά και οργανωτικά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την ικανοποίηση των βασικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι εργάζεται εντατικά ώστε να αποτρέψει την επιβάρυνση των εθνικών πόρων από αστοχίες του παρελθόντος, βελτιώνοντας διαδικασίες, ενισχύοντας τη διαφάνεια και ισχυροποιώντας τους βασικούς τελικούς δικαιούχους μέσω μιας ουσιαστικής διαδικασίας εξυγίανσης των προγραμμάτων.
Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι πληροφορίες περί «παγώματος» της πρόσβασης στα 25 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που κυκλοφόρησαν μέσω δημοσιευμάτων το σαββατοκύριακο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι παντελώς ανυπόστατες.

«Δεν έχει υπάρξει καμία «άτυπη» ενημέρωση των ελληνικών αρχών από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες ούτε συζητήθηκαν θέματα τεχνικών δυσκολιών για τις διαχειριστικές αρχές, όπως ανακριβώς αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας. Η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ συνομιλεί τακτικότατα με τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους εξέφρασαν την έκπληξή τους γι’ αυτές τις δημοσιογραφικές πληροφορίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Ενδεικτικό της αστοχίας του δημοσιεύματος, μάλιστα σημειώνεται ότι είναι το γεγονός πως στις 26 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο τα θέματα που αφορούν στην ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 όσο και στις διαδικασίες έγκαιρης ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Η συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης, ήταν παραγωγικότατη και σε άριστο κλίμα και βεβαίως από καμία πλευρά δεν τέθηκαν ζητήματα «παγώματος» ή αναστολής πληρωμών του ΕΣΠΑ.
«Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα επιχειρούν να αναμοχλεύσουν περιπτώσεις προγραμματικών και οργανωτικών αστοχιών προηγούμενων περιόδων που σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου και να τα αναπαραγάγουν παραπλανώντας την κοινή γνώμη και το επενδυτικό κοινό» όπως εκτιμά το υπουργείο.

Αν τα παραπάνω αληθεύουν είναι πιθανόν να υπάρξουν και οι πρώτες προκηρύξεις αμέσως μετά το Πάσχα όπως είχε ανακοινωθεί σε παλαιότερο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση παρακαλούμε επικοινωνήστε με το γραφείο μας στη Λέσβο ή στη Σάμο στα παρακάτω τηλέφωνα :

GRAFEIA

Please follow and like us:


Αφήστε μια απάντηση